Tips

Samarbetespartners

 • Föreningen Brainpool, medlemmarna är begåvade barn och unga.
 • Matematiktävlingen Sigma8, en lagtävling för hela klassen (åttan).
 • Karlstads kommun och Elisabet Mellroth, expert inom området “Särskilt begåvade elever”.
 • Länktips

 • Högstadiets matematiktävling, individuell matematiktävling för högstadiet.
 • Pythagoras Quest, lagtävling i matematik för högstadiet.
 • SMT, individuell matematiktävling för gymnasiet.
 • Mattetalanger, en hemsida där tips för matematiknyfikna elever finns samlade på ett och samma ställe.
 • Boktips

  Alla matematikintresserade

  Flatland av Edwin Abbott. En liten bok som utespelar sig i en tvådimensionell värld, som helt plötsligt invaderas av ett klot. Passar alla matematikbakgrunder.

  Cakes, custard, and category theory av Eugenia Cheng. Vad har kakor, vaniljkräm, och kategoriteori genemsamt? Dr Cheng använder sig av bakning för att förklara hur matematiker tänker. Lämplig för alla matematikbakgrunder (så länge du tycker om choklad).

  How to bake Pi (Recept att räkna med) av Eugenia Cheng. En introduktion till kategoriteori, blandat med recept och Dr Chengs egna erfarenheter av att arbeta som matematiker. Lämplig för alla matematikbakgrunder (så länge du tycker om choklad).

  A mathematician’s apology av G. H. Hardy. En självbiografi av en av nittonhundratalets största matematiker. En berättelse om matematik som en kreativ process. Passar alla matematikbakgrunder.

  The man who loved only numbers av Paul Hoffman. En biografi av Paul Erdös, en av de mest produktiva och eccentriska matematikerna någonsinn. Passar alla matematikbakgrunder.

  How to solve it av G. Polya. Den klassiska problemlösningsbibeln. Lika aktuell nu som när den skrevs för 70 år sedan. Passar alla matematikbakgrunder.

  Emmy Noether: the mother of modern algebra av M. B. W. Tent. En kort biografi av en av det förra århundradets främsta matematiker. Boken är inriktad mot unga vuxna, och ingen speciell matematisk bakgrund krävs.

  För dig som har läser eller har läst matte på gymnasiet

  The book of numbers av John Conway och Richard Guy. En vackert illustrerad bok med information om alla möjliga tal. Svårighetsgraden varierar mellan mellanstadienivå och universitetsnivå.

  Logicomix: an epic search for truth av Apostolos Doxiadis och Christos Papadimitriou. Berättar om Bertrand Russell, matematikern som lade grunden till logik. Passar dig som har läst (eller läser) matematik på gymnasiet.

  Journey through genius av William Dunham. Viktiga händelser i matematikens historia. Beskriver både matematiken och lite historia runt omkring. Passar för den har läst (eller läser) matematik på minst gymnasienivå.

  Gödel, Escher, Bach av Douglas Hofstadter. Handlar om hur människor tänker, med fokus på matematik, konst, och musik. Passar den som har läst gymnasiematte och är intresserad av musik och filosofi.

  How to think like a mathematician av Kevin Houston. En bok som bygger broar mellan gymnasiematte och universitetsmatte. Passar dig som har läst minst matte 3 (matte C) och vill lära dig lite om universitetsmatte.

  Proofs and refutations av Imre Latkos. Handlar om matematiska bevis, hur matematiska upptäckter görs, och hur beivs kontrueras. Passar avancerade gymnasieelever som är intresserade av filosofi.

  Innumeracy: mathematical illiteracy and its consequences av John Allen Paulos. En av världens främsta matematiker berättar om faran med att inte förstå matematik. Svårighetsgraden varierar, men för många kapitel krävs matematik 3 (matte C) eller motsvarande.

  Letters to a young mathematician av Ian Stewart. Boken är skriven som en samling brev från Ian Stewart till hans dotterdotter. Breven börjar när hon går på gymnasiet och fortsätter upp till hon är utbildad matematiker. Passar från gymnasiet och upp.

   

  Filmer

  Alla matematikintresserade

  The imitation game. Historien om den brittiske matematikern Alan Turing (Benedict Cumberbatch) som knäckte Enigma under andra världskriget.

   

  Podcasts

  Alla matematikintresserade

  Math Mutation av Erik Seligman. Varje avsnitt handlar om ett intressan fenomen i matematik, presenterat så att alla ska kunna förstå dem. Podden finns på iTunes, och bloggen som hör till här.

  The Math Factor av University of Arkansas. Matematiska kluringar och intressanta faktoider. Alla avsnitt finns tillgängliga här.

  För dig som har läser eller har läst matte på gymnasiet

  Travels in a mathematical world av Peter Rowlett. Intervjuer med matematiker om deras arbete. Det krävs gymnaseimatte, minst, för många av avsnitten. Alla avsnitt finns tillgängliga här.

  Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail